Kako procijenti formu ekipe?

Forma neke ekipe je često odlučujući faktor koji utječe na rezultat utakmice, te je stoga vještina analize forme momčadi ključni čimbenik za uspješno klađenje. Jer ako ne znate formu neke ekipe, kako ćete znati da li vam kladionica nudi dobre koeficijente?

Stoga naučite neke od ovih trikova koji vam mogu pomoći u uspješnom klađenju na nogomet.

Domaće i gostujuće utakmice

U nogometu je pametno posebno procjenjivati formu ekipe u domaćim i gostujućim utakmicama. Većina timova igra bolje kod kuće nego u gostima, ali kod nekih je to posebno izraženo pa su kod kuće praktički nepobjedive dok u gostima mogu biti i ispodprosječne. Pa ako se gleda samo ukupna pozicija na tablici (i domaće i gostujuće utakmice), ta informacija može uvelike zavaravati i navoditi na krivi put.

Čisti rezultati

Može biti vrlo primamljivo kladiti se na tim koji ima tri ili četiri uzastopne pobjede, posebno ako igra protiv ekipe koja je u lošoj formi zadnjih par utakmica. Ali, treba imati na umu da su rezultati relativni. Stoga, ne gledajte samo rezultate, nego i protiv koga su igrali, skor ekipe protiv koje su igrali kod kuće i u gostima, te da li je toj ekipi nedostajao koji ključni igrač.

 

Faktori koji utječu na formu

Igrači – Vijesti vezane uz neku ekipu bi trebale imati veliki utjecaj na to da li ćete se kladiti na taj tim. Obavezno provjeriti da li će neki ključni igrač propustiti sljedeću utakmicu ili da se neki važni igrač vraća nakon ozljede i sl. Npr. ključni igrač koji se vraća nakon ozljede može podignuti samopouzdanje cijele ekipe iako on sam nije još uvijek u velikoj formi, te na taj način pridonijeti pobjedi. Isto tako ekipa bez važnog igrača može potpuno izgubiti sampouzdanje i izgubiti od objektivno slabije ekipe.

Treneri – Neki treneri igraju naročito dobro protiv određenih klubova, jer su razvili taktiku koja potpuno neutralizira tu ekipu ili vrlo dobro eksploatira neke njihove slabosti. Stoga vrijedi provjeriti i kako je trener prolazili protiv nekog kluba bez obzira da li s trenutnom ekipom koju trenira ili nekom koju je prije trenirao.

Europske utakmice – Uvijek treba provjeriti da li klub na kojeg se kladite ima pred sobom neki europski meč ili ga je imao prije par dana. Europske utakmice uvijek imaju veću važnost od domaćih pa se ekipe istroše u europskoj utakmici i onda slabije igraju u sljedećoj domaćoj utakmici. Ili se ključni igrači čuvaju za europsku utakmicu, a domaću onda igra okljaštrena i bitno slabija ekipa (ekipa s klupe).

Međunarodne utakmice – Sada je već uobičajeno da se većina međunarodnih kvalifikacijskih utakmica igra po dvije utakmice u paketu: subota – srijeda. Ovo je naročito nepovoljno za klubove sa puno internacionalaca jer igrači dolaze umorni (ili ozljeđeni) od reprezentativnih obaveza i takve ekipe su u puno nepovoljnijem položaju od neke ekipe bez reprezentativnih igrača koji su imali odmor od dva tjedna.

Povijest dvoboja – Iako prijašnji susreti između dva kluba mogu biti zavaravajući, još uvijek ih se isplati provjeriti. Većina trendova starija od par godina su beznačajni zbog promjene igrača i trenera, ali neki klubovi konstantno pobjeđuju neke druge. Nije rijetkost vidjeti povijest međusobnih dvoboja između dvije ekipe gdje jedna nije pobjedila drugu već 10 ili 20 godina.

Stil igre – Važno je i provjeriti stil igre ekipa u nekom dvoboju. Dvije defanzivne ekipe će uglavnom odigrati susret bez puno golova, dok dvije ofanzivne ekipe mogu odigrati utakmicu s vrlo neizvjesnim rezultatom. Ovo je naročito važno ako se kladite na iznad/ispod 2.5 golova.

Golovi – Provjerite koliko ekipa na koju se kladite prima, a koliko daje golova. Tim koji pobjeđuje sa dva ili tri gola razlike je puno bolja oklada od tima koji uvijek pobjeđuje s jednim golom razlike. Objema klubovima će pisati pobjeda pokraj njihova imena, ali način na koji su došli do te pobjede je također važan. Dobra strategija ovdje je pokušati predvidjeti koliko će golova biti u utakmici, na osnovu toga koliko koji klub prima i daje golova. Što bolje pogađate točni rezultat to će i vaše oklade biti više dobitne.

A evo i kratka check-lista što trebate provjeriti prije stavljanja oklade na osnovu gore napisanog:

  1. Provjerite formu u domaćim utakmicama za domaćina i formu u gostujućim utakmicama za gostujući tim.
  2. Provjerite međusobne dvoboje – tko više pobjeđuje i koliko lako pobjeđuje?
  3. Provjerite vijesti vezane uz oba tima i procjenite kakvi će biti efekti izostanka ili povratka pojedinih igrača.
  4. Trenerski stilovi – kako će ovo imati utjecaja na utakmicu?
  5. Nedavne utakmice – kakve posljedice imaju na igrače (europske, međunarodne, …).
  6. Stil igre – kakve stilove imaju protivnici i kako će to utjecati na utakmicu?
  7. Golovi – provjerite dane i primljene golove za svaki tim.