Klađenje uživo

klađenje uživoKlađenje uživo (live betting) je vrsta klađenja koja je u zadnje vrijeme doživjela veliku ekspanziju, ponajprije zbog velikog broja sportskih prijenosa raznih sportova. Jer da bi uspjeli u klađenju uživo potrebno je usporedno s klađenjem i gledati utakmicu na koju se kladite kako bi na vrijeme mogli doneti ispravne odluke.

Jednom kad počne utakmice više nije moguće klađenje na postojeće koeficijente postavljene prije utakmice, nego se otvara posebno tržište za klađenje uživo gdje se koeficijenti konstantno mijenjaju tijekom utakmice. Kako će se koeficijenti mijenjati ovisi o brojnim faktorima: kako timovi igraju, koliko je novaca uplaćeno na koji ishod i naravno koje je vrijeme preostalo do kraja.

Ako uzmemo za primjer nogometnu utakmicu gdje jedan tim igra puno bolje od drugoga, ljudi će se vjerovatno kladiti na pobjedu tog tima,  pa će kladionica sve više i više spuštati koeficijent kako bi smanjila rizik velikih ispalta u slučaju pobjede tog tima.

Vrijeme utječe na koeficijente tako da će smanjivati koeficijenti na ishod koji je trenutno dobitni, što je manje vremena do kraja. Npr. ako Barcelona vodi protiv Reala 1-0, s vremenom će se koeficijent na njenu pobjedu smanjivati, jer će Real imati sve manje vremena da preokrene rezultat, a šanse za Barcinu pobjedu rastu.

Kad god se dogodi jedanaesterac, pokazan je crveni karton ili je naravno gol postignut, klađenje se zaustavlja i kladionica prilagođava koeficijente kako bi odražavali novonastalu situaciju na terenu.

Već je rečeno da je susret na koji se kladite uživo potrebno gledati jer je za uspjeh u klađenju uživo ključno imati što svježije informacije. Pri tome treba biti svjestan da većina televizijskih prijenosa, a i live streamova na internetu kasni par sekundi za stvarnim događajima. Jedini način na koji možete biti sigurni da nema kašnjenja jest da gledate utakmicu uživo.
Poznat je slučaj nekoliko ruskih kladitelja koji su iskorištavali ovo kašnjenje TV prijenosa (i promjene koeficijenata od strane kladionica) tako što su sjedili na tribinama teniskih mečeva s laptopom u krilu i kladili se uživo. Zbog toga što su pratili susret uživo imali su prednost od par sekundi pred svim ostalim kladiteljima koji su gledali TV, što je bilo dovoljno da ostvare veliku zaradu jer su mogli dobiti bolje koeficijente.
Ali su kladionice stale na kraj ovome tako da se sada kod klađenja uživo svaka oklada stavlja sa zakašnjenjem od 5 – 10 sekundi, pa ako se u međuvremenu promjeni koeficijent vaša oklada neće biti prihvaćena.

Kod klađenja uživo presudna je sposobnost brzog donošenja odluka. Ako vi primjetite da određeni tim igra dobro i da je koeficijent na njega primamljiv, budite sigurni da su to primjetili i drugi kladitelji, koji će se kladiti na njega što će neminovno dovesti do pada koeficijenta. Budući da se koeficijenti konstantno mijenjaju, vrlo je važno prepoznati dobar koeficijent i uzeti ga dok se nije promjenio.

Danas gotovo sve online kladionice nude klađenje uživo. Razlika je u tome na koliko susreta i koje sve sportove nude. Stoga ako se kanite baviti klađenjem uživo preporučljivo je pogledati više kladionica i vidjeti što sve nude.
Ovdje naročito moramo istaknuti Betfair, kladionicu kojoj nema premca u klađenju uživo. Naime, kako je tamo moguće se kladiti istovremeno za i protiv neke momčadi (back i lay oklada), često je moguće ostvariti surebet, tj. profit neovisno o tome kako utakmica završi. To se zove trejdanje i neki kladitelji se bave isključivo time.

Druga kladionica koja se specijalizirala za klađenje uživo je Pinnacle koja skoro svaku utakmicu nudi i za klađenje uživo.

Za ovu vrstu klađenja potrebno je vrlo dobro poznavati sport na koji se kladite, i ne samo sport nego i ligu i pojedine momčadi. Prepoznati neki trend u igri prije nego ga prepoznaju ostali kladitelji je ključ za uspjeh i zaradu kod klađenja uživo. Klađenje uživo može biti izuzetno zabavno, a za prave znalce i iskusne kladitelje i veoma profitabilno, te prava prilika za zaradu na kladionici.

Za kraj vrijedno je znati da su favoriti uglavnom debelo precijenjeni, pa može biti veoma profitabilno kladiti se protiv njih. Ali treba imati također na umu da oni često imaju “sreću” da postižu golove u zadnjim minutama, što je puno kladitelja znalo dosta koštati.

Pogledajte naše preporučene kladionice koje nude klađenje uživo (a nude ih naravno sve):